תזונה נכונה בגיל הזהב

תזונה נכונה חשובה בכל גיל אולם בגיל הזהב, השפעתה חשובה שבעתיים. בקרב קשישים וזאת בניגוד לצעירים, עודף משקל עשוי להיטיב לבריאות ואילו ירידה במשקל עלולה להוות סיכון בריאותי ואף להגדיל את סיכויי התמותה.

מחקר שנערך בקרב 4,000 קשישים בארצות הברית, גילה כי קשישים בעלי מסת גוף נמוכה ((BMI הינם בעלי שיעור תמותה גבוהה יותר מאשר קשישים בעלי מאסת גוף גבוהה. מחקר נוסף שבוצע בישראל על ידי פרופ' אהוד גרוסמן מבית החולים שיבא וד"ר מונה בועז מוולפסון הגיע למסקנות דומות. המחקר ביקש לבדוק את השפעות ההשמנה על תמותת קשישים.

במסגרתו נאספו במשך חמש שנים נתונים על 470 קשישים שאושפזו במחלקה הגריאטרית בבית החולים בילינסון ושגילם הממוצע 82. התברר כי קשישים בעלי מסת גוף גבוהה, שרדו יותר מאלה בעלי משקל תקין.

תת תזונה בקרב קשישים וחסרים תזונתיים עלולים לגרום לרגישות מוגברת למחלות כתוצאה מירידה ופגיעה במצב החיסוני, תחלואה מוגברת, הופעת פצעי לחץ, חולשה וכתוצאה מכך שיעור נפילות גבוה, הסלמת מחלות קיימות ועליה בשיעורי התמותה. יתר התופעות העלולות להופיע בכל גיל כתוצאה מתזונה לקויה, משפיעות בצורה מוגברת על בני גיל הזהב.

יש לציין כי גם עודף משקל אינו בריא בגיל השלישי. צריכת הקלוריות בגוף יורדת משמעותית עם היציאה לגמלאות כתוצאה מירידה בפעילות ובקצב חילוף החומרים, הפסקת עיסוקים שונים כמו עבודה, ואי פעילות חברתית או גופנית.

נהוג לחשב את צריכת הקלוריות לאדם בגיל הזהב במצב מנוחה כקלוריה אחת לשעה על כל קילוגרם ממשקל הגוף. לפיכך, צריכת הקלוריות של אדם שמשקלו 75 קילוגרם הינה כ – 1800 ליממה.

עודף משקל והשמנת יתר עלולים לגרום להופעת והחמרת מחלות זקנה רבות, לפגיעה באיכות החיים וקיצור תוחלת החיים של הקשישים.

נתונים סטטיסטיים

מחקרים רבים נערכו בקרב מבוגרים וקשישים גילו שאחוז ניכר (לפחות כ-30%) סובלים מתת תזונה. כמו כן שיעורים גבוהים מאוד סובלים ממחסור בויטמינים, חומצה פולית, סידן ורכיבים תזונתיים נוספים. יש לציין שתופעות אלו קיימות גם בקרב קשישים במעמד סוציו-אקונומי גבוהה.

הסיבות לתת תזונה וחסרים תזונתיים

קיימות סיבות רבות העלולות לגרום לתת תזונה אצל אנשים מבוגרים כגון מחלות, קשיים בתנועה העלולים להקשות על הקשיש ברכישת אוכל ובהכנתו, מצב סוציו-אקונומי נמוך אשר אינו מאפשר רכישת מוצרים בעלי ערך תזונתי גבוהה, מצבי דיכאון ואף בעיות שיניים אשר מקשות על האכילה והלעיסה ומצריכות טיפול השתלת שיניים.

יש לציין שגורמים רבים נוספים כגון – התאלמנות (אין צורך להכין אוכל לבן הזוג), ירידה ביכולת המנטאלית, נטילת תרופות אשר פוגעות בתיאבון ובידוד חברתי יכולים להשפיע על תזונת הקשיש.

בגיל הזהב, קיימת ירידה ביכולת הגוף לספוג מזון וכן פגיעה בחוש הטעם והריח. ועל כן יש להקפיד על תזונה נכונה ומאוזנת .

איבחון וטיפול

מומלץ לבצע הערכת תזונה ואיבחון על מנת לבדוק האם הקשיש מקבל את מלוא האנרגיה המינראלים והוויטמינים להם הוא זקוק.

במצב של תת תזונה ומחסור, יש להקפיד על תזונה נכונה במזון מוצק ונוזלי, להתרגל לתזונה צמחונית, ואף לקבל תוספי מזון המיועדים למטרה זו (כגון – אנשור).

להלן פרוט תזונה מומלצת על ידי משרד הבריאות:

מומלץ לאכול שלוש ארוחות עיקריות ושלוש ארוחות ביניים. יש לכלול כל יום מזונות משש קבוצות מזון וכן להרבות בשתייה:

1. קבוצת הדגנים ומוצרי מאפה הכוללת לחם, מצה, תפוחי אדמה,  אורז, אטריות, סולת, קוואקר, קמח, עוגיות.

2. ירקות.

3. פירות.

במידה ויש בעיות לעיסה ניתן לבשל, לרסק או לגרד ירקות או פירות בפומפיה.

4. מזונות עשירים בחלבונים כמו ביצים, עוף, הודו, בקר, דגים, חלב, גבינות שונות ומוצרי חלב לבן, חומוס, שעועית, עדשים, אפונה.

5. מזונות עשירים בשומנים : (כל סוגי השמן, גרעינים, טחינה, מרגרינה, חמאה, מיונית, זיתים).

6. ממתקים ומשקאות ממותקים בסוכר- מומלץ להמעיט.

עצירות ניתן למנוע על ידי שתייה מספקת, אכילת ירקות ופירות בקליפתם, צריכת דגנים מלאים (לחם מחיטה מלאה, אורז מלא, שבולת שועל, תפוחי אדמה בקליפה).

פעילות גופנית תורמת גם היא.

לפני שימוש בכל סוג של תה משלשל, או לקסטיבים למיניהם יש להוועץ ברופא או אחות.

מומלץ להמעיט בצריכת שומנים מהחי ולהשתמש במוצרי חלב דלי שומן (עד 5% שומן).

לבישול, טיגון ומריחה מומלץ להשתמש בשמנים צמחיים כמו: שמן זית, שמן קנולה, אבוקדו, טחינה, מיונז וכו'. מומלץ להמעיט בצריכת חמאה ומרגרינה ובמוצרים המכילים אותם- בצק עלים, בורקס, עוגיות וכו'.

במקרה של מחלה הדורשת התייחסות תזונתית אישית כגון: סוכרת, עודף שומנים וכולסטרול בדם, מחלות כבד(שחמת הכבד וכו') וכלייה  ועוד  יש לפנות לייעוץ רפואי ודיאטטי מתאים.

טיפים נוספים מומלצים:

טיפים למניעת כאבי שרירים

טיפים למניעת נפילות קשישים

ספורט בגיל הזהב

 

 

דרג מאמר זה