חוקי הגנה על הקשישים

תופעת ההתעללות והפגיעה בקשישים עולה לכותרות בזמן האחרון יותר ויותר. אין שבוע שאנו לא מדווחים על עובד זר שהתעלל בקשיש חסר ישע, על מעשה אלימות המכוון לקשישים תוך ניצול חולשתם, או קרובי משפחה המזניחים או לא מספקים טיפול נאות בקרוב משפחתם הקשיש.

היקף תופעת אלימות נגד קשישים קשה להערכה מאחר וקשישים רבים התלויים בפוגע חוששים להתלונן נגדו בין אם מדובר במטפל זר או קרוב משפחה, חוסר רצון להתלונן נגד בן משפחה, קשיי שפה וחוסר ידע ומודעות לזכויותיהם או חוסר אמון ברשויות בטיפול בבעיה.
תופעת ההתעללות בקשישים קיבלה הכרה והתייחסות מצד אנשי מקצוע לקראת שנות ה-80. בסקר שבוצע בשנת 2004 עלה כי כ-18% מכלל הקשישים בישראל נמצאים בסיכון לסוג התעללות כלשהי ונחשפו לסוג אחד או יותר של פגיעה –  אלימות פיזית, אלימות מינית, התעללות מילולית, ניצול כלכלי או הגבלת חופש. יותר מזאת, כ- 25% מהקשישים שהשתתפו בסקר דיווחו על תופעת הזנחה כללית, כלומר אי סיפוק צרכי חיים בסיסיים.

תופעת ההתעללות נחלקת למספר תחומים:

התעללות פיסית– שימוש בכח פיסי הגורם לנזק וכאב.
התעללות מינית– מגע מיני ללא הסכמה.
התעללות נפשית– מעשה שנעשה בכוונה תחילה שמטרתו יצירת מצוקה נפשית, בידוד חברתי של קשישים, השפלה או הפחדה.
ניצול כלכלי– ניצול כספי של הזקן.
הזנחה– אי סיפוק צרכיו של הזקן.

מסקרים שבוצעו ניתן לראות כי רוב המתעללים הינם בני זוג משפחת הקשיש.

אוכלוסיית הקשישים בישראל גדלה. כיום אחוז הקשישים עומד על כ-10% מקרב האוכלוסייה. על פי נתונים סטטיסטיים, שיעור הקשישים בשנת 2002 יגיע ל-14% בקרב האוכלוסייה בארץ. לאור נתונים אלה והיקף תופעת ההתעללות ההולכת וגדלה, נחקקו מספר חוקים שמטרתם להגן ולקדם את זכויות הקשישים בארץ, וכן לדאוג בין היתר גם לזכויותיו של זקן בודד.

חוק האזרחים הותיקים

חוק זה נחקק בשנת 1989 ומטרתו הענקת הטבות כלכליות לאזרחים ותיקים. כגון: הנחה בתשלומי ארנונה, אגרה, נסיעה בתחבורה ציבורית, דמי כניסה לאתרים שונים בארץ, מופעים והנחה בתרופות. להרחבה – חוק האזרחים הותיקים

חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופוסות

החוק נחקק בשנת 1962 ומעניק הגנה משפטית במקרים בהם הקשיש אינו מסוגל לדאוג לעניניו. מטרת החוק הינה להגן על הקשיש מפני ניצול כלכלי או התעללות בו.

לאור כמות הבקשות לבתי משפט למנות אפוטרופוס לקשישים, ומספרם הרב של הקשישים שאינם מסוגלים לדאוג לעיניניהם הכספיים או הרפואיים, בשנת 1991 הוחלט כי השירות לזקן ימנה עובדים סוציאלים שישמשו כפקידי סעד. תפקידם לדאוג לכשרות מינוי אפוטרופוס מתאים ומעקב אחר תיפקודו. להרחבה – מינוי אפוטרופוס

חוק הגנה על חוסים

חוק זה נחקק בשנת 1996 ומטרתו להגן על קשישים המוגדרים "חוסים". כלומר, קשישים שאינם מסוגלים לדאוג לעיניניהם. אדם האחראי על החוסה ואינו דואג לו יואשם בפלילים ויענש בחומרה. כמו כן, החוק אומר כי חלה חובת דיווח במידה וישנו חשד להתעללות בזקן. פקיד הסעד, במקרה זה, רשאי לכפות כל טיפול, רפואי או נפשי, על הזקן גם אם הוא או האחראי עליו מתנגדים לכך.

חוק למניעת אלימות במשפחה

החוק חוקק בשנת 1991 ומטרתו הגנה נוספת על קשישים שהינם קורבנות לאלימות. החוק מאפשר הרחקה פיסית של בן המשפחה המתעלל על ידי צו בית משפט, מהקשיש. "חוק למניעת הטרדה מאיימת" שחוקק בשנת 2001 מאפשר קבלת צו הרחקה עבור מתעלל שאינו בן משפחה.

חוק העונשין

חוק זה בא להגן על חסרי ישע. במסגרת החוק ישנה התייחסות לחובת שיווח על התעללות בקשישים בבית או במוסד. החוק מונה סדרה של עבירות פליליות הנוגעות גם לקשיש והעונשים החלים עליהן.

חוק הביטוח הלאומי

כל אזרח במדינת ישראל שמלאו לו 18 חייב בתשלום דמי ביטוח לאומי. חוק הביטוח הלאומי חוקק בשנת 1953 במטרה להבטיח לאוכלוסיות חלשות כגון: זקנים, מובטלים, חסרי בית, ילדים במצוקה וכו' בסיס כלכלי להמשך קיומם.

חוק פיקוח על המעונות

החוק חוקק בשנת 1965 ומטרתו להגן על קשישים השוהים במוסד. במסגרת חוק זה, מוסד חייב בקבלת רשיון מטעם משרד העבודה והרווחה לשם הפעלתו. חוק זה בא להבטיח את רווחתם ומילוי כל מחסורם של הקשישים השוהים במוסדות, על ידי קביעת נורמה ברורה לטיפול בהם. אי מילוי אחר אותם תנאים, יביא לביטול רישיון וסגירת המוסד. להרחבה: חוק הפיקוח על המעונות

חוק הבנקאות – חובת דיווח על ניצול כלכלי

בשנת 2007 הוגשה הצעת חוק שבעיקרו דיווח על כל חשד לביצוע עבירה בחשבונו של הקשיש או ניצול לרעה של כספו. הדיווח יועבר לפקיד סעד או למשטרה.

חוק שוויון הזדמנויות בעבודה

החוק מתייחס למצב של אפליית עובדים בגיל הזהב. מטרתו של חוק שיוויון הזדמנויות בעבודה, להבטיח שלא תהיה אפליה על פי גיל בין צעיר למבוגר, בקבלה לעבודה, בתנאי העובד, בהפסקת העבודה ועוד'.

5/5 - (1 vote)