בריאות גיל הזהב

שמירה על הבריאות נכונה בכל גיל ובכל שלב בחיים, אך היא מקבלת משמעות יתרה בגיל הזהב, כאשר אחוז גדל וגדל מהאנשים מתחילים לסבול מבעיות בריאות שונות עקב תהליך ההזדקנות ושינויים המתרחשים בעקבות ההזדקנות. את רשימת המאמרים המלאה בנושא בריאות גיל הזהב ניתן למצוא כאן: מאמרים בריאות גיל הזהב

מידע מתעדכן לגבי שפעת החזירים והתמודדות בגיל הזהב ניתן למצוא כאן: שפעת החזירים

הזדקנות הגוף

למעשה תהליך הזדקנות הגוף מתחיל לערך בגיל 30 כאשר בגיל זה האדם  מגיע לשיא יכולתו מבחינה גופנית ומנטלית ובגיל זה מתחיל מסלול טבעי של ירידה בתפקוד מערכות רבות בגוף – כאשר הן מאבדות בכל שנה כ-1% מיכולת התפקוד שלהן.

סביב גיל הזיקנה ירידה מצטברת זו בתפקוד המערכות בגוף, בנוסף לגורמים אחרים כגון מחלות ופגיעות נוספות, בעיות אי שליטה על הסוגרים, גורמת לפגיעה משמעותית באיכות החיים. בעיות בפרוסטטה (ערמונית) משפיעות על חלק גדול מהגברים שהגיעו לגיל 70.

הנסיגה בתפקוד משמעותית במיוחד במערכת העצבים ובמוח. הסיבה לכך היא ירידה בנפח המוח, במספר תאי העצב, וכן פגיעה בזרימת הדם אליו. הנסיגה בתפקודי המוח באה לידי ביטוי בירידה בחדות חמשת החושים, כאשר הפגיעה המשמעותית ביותר היא הפגיעה בחוש הראייה והשמיעה. (להרחבה – בעיות ראיה)

כמו כן קיימת פגיעה במגוון תפקודים שכליים נוספים כמו תפיסה וחשיבה אשר באה לידי ביטוי בעיקר בהאטה של תהליכי חשיבה ותפיסה. יחד עם זאת, כאשר לא קיימת מגבלה של זמן, נמצא שכמעט ולא חלה פגיעה בתפקוד השכלי של קשישים בריאים, ובמבחנים הדורשים יישום של ידע הנרכש לאורך החיים, בני גיל הזהב אף נהנים משיפור קל ביכולת עם הגיל, אפילו בשנות השמונים לחייהם.

בעיות בריאותיות בגיל הזהב

דמנציה

דמנציה או בשמה העברי – שיטיון, היא מצב של ירידה בתפקודי המוח השונים – זיכרון, יכולת ריכוז, שליטה בשפה, יכולת זיהוי אנשים, שינוי באישיות, מצבי רוח ועוד. ירידה זו לרוב היא בלתי-הפיכה וגורמת לירידה בתפקוד ובאיכות החיים.  קיימים גורמים רבים אשר יכולים לגרום לתופעות דמנציה וביניהם – בעיות בזרימת הדם למח, סיבות תורשתיות, עישון, לחץ דם גבוה ועוד.

להרחבה נוספת: דמנציה

אלצהיימר

אלצהיימר – מחלה נוירולוגית בעלת אופי כרוני באה לידי ביטוי בהרס הדרגתי של תאי המוח, ככל הנראה כתוצאה מהצטברות של חומר בשם עמילואיד בתוכם. היום אין מרפא למחלה ובסופו של דבר היא גורמת למות החולה. לא ניתן לאבחן ישירות אלצהיימר ומחלה זו מאובחנת לאחר שלילת מחלות אחרות. להרחבה נוספת: אלצהיימר

פרקינסון

מחלת הפרקינסון הינה מחלה כרונית הנובעת מפגיעה בסאבסטנסיה ניגרה, שהינה חלק במח האחראי על בקרת תנועות הגוף. מחלה זו מתבטאת לכן, בעיקר בבעיות תנועה בשרירי איזורים מסוימים בגוף וגורמת לנוקשות שרירים, חולשה ורעד. המחלה מתפתחת בדרך כלל אחרי גיל 50. קיים טיפול תרופתי חדש למחלת פרקינסון וטיפולים שונים להקלת התסמינים. להרחבה נוספת: פרקינסון

אוסטיאופורוזיס

אוסטיאופורוזיס – מחלת שבירות העצם היא מחלה הפוגעת בצפיפות העצם, מפחיתה את חוזקה ופעמים רבות מביאה להיווצרות שברים (לעתים מנפילה ולעתים מנשיאת משקל בלבד).  אוסטאופורוזיס היא מחלה השכיחה בנשים בגיל המעבר, אך עשויה לפרוץ גם בקרב גברים בני גיל הזהב.

סימני המחלה הנפוצים הם אובדן גובה, בעיות ביציבה, התבלטות הבטן, עור שקוף, הופעת כאבי גב ונטייה מוגברת להפתחות שברים תוך החלמה איטית של שברים ביחס לאדם בריא.

להרחבה נוספת: אוסטיאופורוזיס

מחלות נוספות

מחלות נוספות רבות כגון מחלות לב – התקף לב, בעיות שיווי משקל, אירוע מוחי, סכרת, פצע לחץ, לחץ דם, סוגי סרטן שונים מופיעות בשכיחות גבוה יותר עם ההזדקנות אך הן אינן ייחודיות לבני גיל הזהב וקיימות גם בקרב אוכלוסיות צעירות יותר.

במקרים מסויימים על בני המשפחה לשים לב לשינויים במצב התפקודי של ההורים – או סבא / סבתא ולבדוק האם הם זקוקים לעזרה או תשומת לב נוספת – להרחבה – מתי ההורים זקוקים לעזרה נוספת.

מחלה נוספת אשר הינה גורם משמעותי לסיכון חיים בגיל הזהב היא דלקת ריאות ושפעת אשר כתוצאה מסיבוכים שונים גורמת למקרי מוות רבים בקרב קשישים.

אובדן שמחת החיים ועצבות אינה תופעה הנלוות לזקנה. קשיש אשר סובל מחוסר תיאבון, עייפות, חוסר תקשורת עם הסביבה והפסקת פעילויות אשר אהב לעשות יכול לסבול מתופעת דיכאון בגיל הזהב. על המשפחה להיות מודעת לתסמינים אלו ולדאוג לטיפול מתאים.

 שיקום

לאחר מחלה, פציעה או ניתוח יש להקפיד כי הקשיש יקבל שיקום מתאים אשר יחזיר את יכולתיו ככל הניתן למצבן לפני הארוע. השיקום יכול להיות שיקום נוירולוגי, אורטופדי או שיקום שנעשה באמצעות רפואה שיקומית משלימה.

שמירה על הבריאות בגיל הזהב

שמירה על כושר גופני חשובה בכל גיל כאשר מחקרים רבים מראים כי פעילות גופנית סדירה תורמת לשמירה על הבריאות בכלל ובגיל המבוגר בפרט. פעילות הגופנית ושמירה על תזונה נכונה, שעות שינה מספיקות ואורח חיים בריא תורמים להרגשה טובה, חיזוק השרירים, סיבולת לב-ריאה, מניעת איבוד שיווי משקל ושברים וכמובן שמירה על מצב רוח חיובי ותפקוד עצמאי.

מומלץ לקבל חיסונים נגד שפעת ודלקת ריאות אשר יכולים להפחית את התחלואה והתמותה ממחלות אלו וכתוצאה מסיבוכים.

פעילות גופנית סדירה המלווה בצריכה מספיקה של סידן וזרחן ואף ויטמין D יכולים למנוע את בריחת הסידן מהעצמות ובכך להפחית את הסיכון לשברים. פעילות גופנית המותאמת לבני גיל הזהב, עיסוק ביוגה, יכולים לשפר את התפקוד המנטלי, החיוניות והמצב התפקודי הגופני.

מומלץ לבדוק טיפולי רפואה אלטרנטיבית אשר יכולים לסייע במקרים מסויימים ולתרום להרגשת בריאות.

גריאטריה – רפואת גיל הזהב

התחום ברפואה המתמחה בטיפול בבני גיל הזהב נקרא גריאטריה. רופאים מומחים בגריאטריה עוסקים במחלות הייחודיות לגיל הזהב ומטפלים בחולים במסגרות שונות – בקופות החולים, באופן פרטי ובמחלקות הגריאטריות בבתי החולים.

פסיכוגריאטריה – התמחות פסיכיאטרית בטיפול בבעיות נפשיות בקרב קשישים, טיפול בתשושי נפש.

דרג מאמר זה