דיכאון בגיל הזהב

הבריאות הנפשית בקרב בני גיל העמידה הינו נושא שתשומת הלב המוסבת אליו היא מועטה, גם כאשר האדם מראה סימפטומים חמורים של דיכאון.

אובדן הניידות, הבריאות או הקריירה יכולים לגרום לעצבות ותסכול, וכן לשינויי התנהגות בקרב קשישים, אך בניגוד לדיעה הרווחת, איבוד התקווה ושמחת החיים אינם סימפטום של גיל הזהב; זהו דיכאון אשר מהווה בעיית בריאות חמורה ויש להתייחס אליה בהתאם.

על פי הסטטיסטיקות, שיעור ההתאבדויות בקרב אנשים מעל גיל 65 הוא הגבוה ביותר באוכלוסייה, שיעור שניתן להפחית באמצעות הגברת המודעות קודם כל בקרב האנשים הסובבים את הקשיש שכן לא סביר שהאדם עצמו, השייך לתקופה בה אדם שסבל מבעיות בריאות נפשית נחשב למשוגע, יטפל או אפילו יהיה מודע לבעייתו שלו.

הגורמים לדיכאון

דיכאון יכול לנבוע לסיבות רבות. כל קשיש יכול להתמודד בצורה שונה עם ההזדקנות והשינויים המתהווים בגיל השלישי. להלן מספר גורים ישר עלולים לגרום לדיכאון בקרב קשישים:

  • בדידות ובידוד חברתי- בידוד חברתי של קשישים, המגורים לבד, לעיתים לאחר מות בן הזוג או חברים, כמו גם הקושי בניידות.
  • אובדן תכלית החיים- כתוצאה מההגעה לגיל הפנסיה, שינוי השגרה או הגבלה בפעילויות.
  • בעיות בריאות- מחלות ונכות, כאבים כרונים או חריפים, הידרדרות קוגנטיבית או פגיעה במראה החיצוני כתוצאה מניתוח או מחלה. במצבים אלה ניתן להיעזר בטיפול פליאטיבי, המקל על תסמיניו של החולה ועל מצבו הנפשי וכן מסייע לבני משפחתו להתמודד עם המצב החדש.
  • כולסטרול ודיכאון- במחקר שפורסם לאחרונה עולה כי קיים קשר חזק בין כולסטרול ודיכאון.
  • שימוש בתרופות – כמו כן, תרופות מסוימות עלולות לגרום לתסמיני דיכאון, או למצב קשה לא פחות – התמכרות למשככי כאבים

גורמים נוספים הינם הפחדים הנלווים לגיל- פחד מהמוות, חרדות כלכליות ועוד.

מחקרים הראו כי בעיות בריאות או כלכלה וקונפליקטים משפחתיים מעלים את אחוז ההתאבדויות בקרב אוכלוסיית האנשים הסובלים מדיכאון גיל העמידה.

זיהוי תסמיני דיכאון בקרב קשישים

להפתעת חוקרי הנושא, נמצא כי סימפטומי דיכאון בגיל המעבר שונים מאלה של האוכלוסיה הצעירה יותר. דבר זה אולי יכול להסביר את חוסר המודעות בנושא, שכן ניתן לפרש בטעות תסמינים אלו כשינויי התנהגות טבעיים בגיל המעבר. בעיה נוספת המקשה על הזיהוי היא הסתרת רגשות העצבות הנפוצה בקרב האוכלוסייה, בניגוד לדיכאון בגילאים צעירים.

הסימפטומים המרכזיים של דיכאון בגיל העמידה הם חוסר תיאבון, עייפות ובעיות ריכוז ותקשורת עם החברה, כאשר אנשים נוטים להתייחס כתופעות של גיל העמידה מבלי להיות מודעים שהם תסמינים למצב בריאותי-נפשי חמור.

בנוסף, אנשים זקנים בעלי בעיית דיכאון נוטים להפסיק או להפחית בביצוע מטלות אותם נהגו לבצע מידי יום כמו ניקיון, התעמלות או אפילו איפור. ושוב, בני משפחה יכולים שלא להבין את הסיבה האמיתית לשינוי זה.

כיצד ניתן להבדיל בין דמנציה לדיכאון גיל העמידה?

בניגוד למצב של דמנציה, בדיכאון ההידרדרות המנטלית היא יחסית מהירה.

אדם החווה דמנציה נוטה להיות מבולבל ולאבד חוש התמצאות בסביבתו הטבעית, דבר זה לא קורה לרוב באדם הדיכאוני.

בנוסף, אדם החווה דמנציה מאבד כמעט לחלוטין כישורי כתיבה והבעה וזכרונו לטווח הקצר יורד משמעותית אף מבלי שיהיה מודע לכך. באדם הדיכאוני אמנם תתכן ירידה בכישורים אלה, אך לרוב היא מועטה והאדם מודע אליה ומנסה להתמודד איתה.

טיפול בדיכאון גיל העמידה

לדיכאון בגיל הזהב סיכונים רבים – דיכאון עלול לגרום לאדם לחלות יותר (התקף לב, שבץ מוחי או הידרדרות כללית) , למכרו לאלכוהול או לתרופות ולהעלות את שיעור התמותה כתוצאה מסיבוכי המחלות. כמו כן, אחוזי ההתאבדויות באוכלוסיה הקשישה גדולה משמעותית יחסית לגודלה, כאמור.

כמו בכל מצב של דיכאון, הטיפול הרפואי משלב טיפול פסיכולוגי בשילוב עם נטילת תרופה אנטי- דפרסורית. אולם בשונה ממצבי דיכאון אחרים, נמצא כי באנשים שחוו תקופת כזו בגיל המעבר, המשך נטילת התרופות במשך כשנתיים לאחר השיפור במצבם מורידה את הסיכוי להתפרצות נוספת ב-60%.

עם זאת, יש להיות מודעים לכך שההשפעה המטיבה של התרופות האנטי- דיכאוניות עשויה להיות פחותה בקשישים הסובלים מבעיות בריאותיות כרוניות ומגבלתיות. מעבר לכך, נמצא כי תרופות אנטי דפרסוריות כמו פרוזאק, עשויות להעלות את שבריריות העצמות.

הטיפול הרפואי חיוני אך אינו מספיק על מנת לעזור אדם לצאת מן הדכאון. בראש ובראשונה, על המעגל הקרוב לאדם לזהות מצב זה, ובאמצעות העשרת לוח הזמנים שלו בפעילויות, הקפתו באנשים האהובים עליו ועוד, לנסות להצית מחדש את שמחת החיים והחיוניות שלו.

לעיתים, גם כאשר הקשיש במצב סופני, ניתן לשמחו במעט – אמבולנס המשאלות, פרוייקט ייחודי של מד"א, מאפשר לקשישים המרותקים למיטתם לצאת מפתח ביתם ולהגיע אל יעד אותו הם רוצים לראות. פרוייקט זה מסייע לטפל בדיכאון אותו חש אותו קשיש.

אנשים שלקו בדמנציה, סובלים פעמים רבות מדיכאון. שיטת טיפול בסנוזלן לחולי דמנציה מתמודדת עם בעיית הדיכאון, המתח והחרדה בקרב הקשישים.

 

אולי יעניין אותך לקרוא גם:

התנהלות פיננסית בגיל השלישי – כך תעשו את זה נכון

אין כניסה לאורחים אל בתי אבות ומרכזי דיור מוגן בשל נגיף הקורונה – תמונת מצב

דרג מאמר זה