הגברת הבטיחות לקשישים בבית

קשישים רבים בוחרים להישאר בביתם ולנהל את חייהם באופן עצמאי בבית, תוך התאמתו לדיור מוגן בבית. דבר המביא אותם לחשיפה גבוהה יותר לסכנות האורבות בבית. רוב התאונות קורות בבית או בסביבת הבית, סיר חם שנופל בטעות מהיד, החלקה בניסיון להיכנס לאמבטיה, או נפילה כתוצאה משטיח על הרצפה.

מטבע הדברים הזקנה מלווה בירידה במצב הבריאותי, השינויים הפיזיולוגים משפיעים על רמת מסת השרירים בגוף, המרפקים אינם גמישים כפי שהיו בעבר, הקושי לשבת או לעמוד והליכה ממושכת מצריכה מקל הליכה. פעולות יומיומיות כגון לתלות כביסה, לסדר את הבית, להתקין ארוחה, לערוך קניות או פשוט מכך לשבת על כיסא, שלכאורה נראות פשוטות אורבות בתוכן סכנות בבית, עלולות לגרום לנזק.

ישנה אפשרות להפחית את הסכנות האורבות בבית,. נקיטה בכללי בטיחות, התאמת הבית, שימוש בעזרים שונים ומודעות לסכנות יקטינו את הסיכוי להיפגע. הבית הוא המקום שאנו מבלים את רוב זמננו, לכן חשוב להקפיד על מספר כללים.

אין לשטוף את הבית בחומרי ווקס למיניהם. יש להזיז ממעברי הבית חפצי נוי ושטיחונים קטנים. במקום בהם המעברים צרים יש להימנע מהנחת רהיטים. במקומות רחבים בהם הקירות חשופים ואין ריהוט להיעזר בו, מומלץ להתקין מוט תמיכה, לדוגמה בפרוזדור ארוך או חדר הכניסה לבית. יש להתקין תאורת חירום, הנדלקת אוטומטית במצב של הפסקת חשמל ויש לוודא כי יש מפסק נגד התחשמלות. חשוב לערוך בדיקות תקופתיות לתקינות המכשירים.

שימוש בתרופות

התרופות מטרתן לשמור על בריאותנו ולשפר את איכות חיינו, שימוש שאינו נכון בתרופות עלול לסכן את בריאותנו, לכן יש לאחסן את התרופות במקום יבש בנפרד ממזון או מחומרי ניקוי. יש לשמור על התרופות באריזתן המקורית , הימנעו מערבוב התרופות השונות במיכל אחד. אין לקחת תרופות שהתאריך התוקף פג. אין לקחת תרופות בחושך או אם איננו מזהים את התרופה. להרחבה – שימוש נכון בתרופות

הסלון

הסלון הוא המקום בו אנו מבלים את רוב זמננו, אנו צופים בטלוויזיה, קוראים ספר או עיתון ואנו מארחים בסלון. בסלון מונחים חפצי נוי, מכשירים חשמליים, כגון טלוויזיה, מערכת שמע, מחשב ועוד.

על מנת להקטין את הסכנות האורבות לנו בסלון, מומלץ לנקוט מספר צעדים: יש לארגן את הרהיטים במרווח כך שהגישה אליהם ומהם תהיה נוחה. יש לאפשר גישה נוחה לחלונות, מתגים או מכשירי חשמל המופעלים בסלון. חפצי נוי או גופי תאורה המונחים על הרצפה צריכים להיות ממוקמים לצד הקירות כך שלא יפריעו למעבר.

אם ישנם חוטים שונים העוברים בסלון, כגון חוטי חשמל של המחשב או הטלוויזיה, קו הטלפון וכו', יש להצמיד חוטים אלו לקירות, אין להניח חוטים לרוחב החדר, במקום הנועד למעבר. במקרים שיש אפשרות מומלץ להשתמש במכשירים אלחוטיים.

אם מחברים תנור או מאוורר יש להצמיד אותו ככל האפשר לקיר, במטרה למנוע מעבר בין המכשיר לקיר אליו מחובר התקע. מומלץ לבחור בסלון גבוה ככל האפשר, סלון נמוך או שקוע יהווה קושי לקשיש לשבת או לקום. חשוב לבחור בסלון בעל ידיות המאפשרות לקשיש להיעזר בהם בעת הישיבה או הקימה, אין להיעזר בחפצים שאינם יציבים כגון מקל ההליכה או שולחן קטן.

בעת הישיבה יש לאחוז בידית הכיסא ולהתיישב בהדרגה. מומלץ להניח בסלון גם כיסא גבוה עם ידיות, במקרים שבהם יש קושי לקשיש לשבת בסלון בימים שאינו מרגיש טוב.

שטיח הסלון אף הוא יכול להוות סכנה, שטיח דק או בעל קפלים יכול להוות גורם למעידה. חשוב לבחור בשטיח עבה, במקרה שהשטיח דק יש אפשרות להדביק את השטיח לרצפה או להשתמש במשטח רשת המעבה את השטיח ומצמיד אותו לרצפה.

סידור חדר השינה

יש לאפשר גישה נוחה בין הרהיטים בחדר, מומלץ להוציא חפצים מיותרים כגון חפצי נוי או חפצים שאינם בשימוש, לאפשר גישה נוחה לארונות, למתגי החשמל ולחלונות החדר. יש להתאים את המיטה לצורכי הקשיש, מיטה בגובה המתאים כך שבעת ישיבה על המיטה הרגלים נמצאות על הרצפה, הברכיים והגוף נמצאים בזווית של 90 מעלות, ניתן להתקין לצד המיטה ידית אחיזה או ידית המשתלשלת מהתקרה, שתקל על מעבר למצב ישיבה או קימה מהמיטה.

במקרים בהם יש צורך במיטה סיעודית יש להתאים אותה לצרכי הקשיש. מומלץ להתקין ומתג לכיבוי החשמל, מנורת קריאה טלפון לצד המיטה, כך שיהיו נגישים וקלים לשימוש.

הסכנות שבחדר האמבטיה

חדר האמבטיה הוא אחד המקומות בו אנו חשופים ביותר לסכנות האורבות בבית. הסכנה העיקרית במקלחת היא החלקה כתוצאה ממים הנמצאים על הרצפה. על מנת למזער נפילות במקלחת ראשית חשוב להשתמש במשטח גומי המונח על הרצפה, משטחים אלו נדבקים אל הרצפה ואינם זזים, חלקם העליון מחוספס המונע את ההחלקה.

ניתן למצוא משטחי גומי המתאימים גם לאמבטיה. חשוב להתקין וילונות במקלחת, הוילון ימנע את התזת המים במקלחת אל מחוץ לאמבטיה. ניתן להתקין מאחזים הנצמדים לקיר בחדר האמבטיה, מאחזים אלו יסייעו לנו בעת ישיבה או קימה, ולשמירה על היציבות. ניתן למצוא מגוון של מאחזים, חשוב להתקין את המאחזים בגובה ובזווית הנוחה למשתמש.

מומלץ להניח את הסבון, השמפו, והספוג במקום שתתאפשר גישה נוחה אליהם, מקום נמוך והקרוב ביותר למשתמש, כך שבהגשת יד ניתן להגיע אליהם. חשוב להימנע מנעילת האמבטיה בעת הרחצה. לפני הכניסה לאמבטיה מומלץ לכוון את המים לטמפרטורה הרצויה, על מנת להימנע מכוויות מים רותחים. בסיום המקלחת יש לנגב את הרצפה ככל האפשר, בעת היציאה מחדר האמבטיה הימנעו מיציאה עם רגלים יחפות או רטובות העלולים לגרום להחלקה. להרחבה – מוצרים נגד החלקה

בחורף מומלץ לחמם את האמבטיה לפני הכניסה, יש להתקין תנור המתאים לשימוש בחדרי אמבטיה, את התנור יש לתלות לפי הוראות היצרן, יש להצמידו לקיר במקום גבוה. לרוב, הדלקת וכיבוי המכשיר נעשה על ידי מפסק או חוט. במקרה שההדלקה היא על ידי חוט משיכה, אפשר להתקין חוט ארוך, כך שיהיה בגובה המשתמש, או ניתן להתקין את המפסק מחוץ לאמבטיה.

מומלץ להשתמש במקלחת ולא באמבטיה. הכניסה והיציאה מהאמבטיה, שלרוב היא גבוה יותר מהרצפה, עלולה להביא לאיבוד שיווי המשקל. במקרה ויש רק אמבטיה, בעת הכניסה והיציאה מן האמבטיה מומלץ להיעזר בתומך, ניתן להתקין ידית המחוברת לקיר או להיעזר בכיור אם הוא קרוב. חשוב להיעזר בדבר שהוא מקובע ויציב, וילון או מוט הוילון אינם יציבים ועלולים לגרום לנפילה.

בעת השימוש במקלחת מומלץ להניח כיסא מפלסטיק בו נעזר בשעת המקלחת. נוכל לשבת על הכיסא, פחות להתעייף ולהקטין את הסיכוי לאבד את שיווי המשקל או להחליק כתוצאה מרצפה חלקה.

על מנת שהכיסא יקל עלינו במקלחת וימנע את הנפילה, חשוב שיהיה כיסא פלסטיק יציב, משענת גב ידיות לתמיכה ומושב מחורר שימנע את הצטברות המים על הכיסא. הכסא צריך להיות בגובה האידיאלי לדייר, כסא נמוך או כיסא גבוה מדיי יהוו קושי להתיישב או לקום ממנו. ההתאמה הנכונה של הכסא היא שבמצב ישיבה, הברכיים ואגן נמצאים במצב של 90 מעלות.

במקרה ויש אמבטיה ניתן להציב קרש ישיבה המונח לרוחב האמבטיה. ניתן למצוא קרש יציבה מעץ או מפלסטיק. קרש זה יכול לסייע ליציבות בעת היציאה מהאמבטיה. בשוק ניתן למצוא מגוון של כיסאות למקלחת או מושבים לאמבטיה, חשוב לבחור מושב אמבטיה שהוא חזק ויציב ושניתן לקבע אותו לאמבטיה.

חדר השירותים

חדרי השירותים בארץ לרוב הם קטנים, ויכולת התמרון בהם קטנה מאוד. חשוב שדלת חדר השירותים תפתח כלפי חוץ, נוח יותר לשימוש ומאפשר לעזור או לחלץ בעת הצורך. יש להניח על הקירות מוטות מאחזים, לצד האסלה יש להתקין מאחזים אלכסוניים, במטרה לסייע בישיבה ובקימה.

יש להתאים את גובהה אסלה לנוחות המשתמש, במקרה שהשירותים נמוכים מדי ניתן להתקין הגבהה לאסלה. הדרך הטובה למדוד אם גובה האסלה מתאים הוא במצב ישיבה, בהם הרגלים מונחות על הרצפה והברכיים והאגן נמצאים במצב של 90 מעלות. חשוב שהמדידה תעשה לפי הקשיש שהוא דייר הבית ולו מיועדים מתקנים אלו. חשוב שמושב האסלה יהיה מקובע ויציב, מושב עקום או שבור עלול להביא לנפילות.

שטיחונים קטנים בחדר האמבטיה או מחוצה לו הם יפים, אך הם המסוכנים ביותר. יש להימנע מהנחת שטחונים אלו. בלילה מומלץ להשאיר אור בחדר השירותים , או אור בפרוזדור במטרה למנוע היתקלות בחפצים או ברהיטים בדרך לשירותים.

מטבח

מדי יום אנו מבלים במטבח, לרוב המטבח הוא האזור הפעיל ביותר בבית, אנו מבשלים, אוכלים, מנקים ולפעמים יושבים במטבח להנאתנו. סידור המטבח וארגונו בצורה נכונה תקטין את הסיכוי לסכנות או לחבלות. ראשית, יש לדאוג לכך שהרצפה תהיה פנויה מחפצים מיותרים, כגון סלסילות, שרפרפים, שטיחונים קטנים או כל חפץ אחר שאין בו שימוש.

את הארונות יש לסדר בכך שכל החפצים הנמצאים בשימוש יום- יומי יהיו נגישים, יש להניח אותם בארונות במקום שבהושטת יד ניתן להגיע אליהם, מומלץ בגובה האגן או בית החזה, כך שלא יהיה צורך להתכופף או לטפס על כיסא או שרפרף,יש להניח את הכלים בחלק הקדמי של הארון, כך שלא יהיה צורך להוציא את כל הארון על מנת להגיע לכוס או לצלחת. חומרי הניקוי יש להניח בארון נפרד, מומלץ לסמן כי מדובר בחומרי ניקוי על ידי מדבקה זוהרת וגדולה או כל סימן אחר מובהק.

שולחן האוכל במטבח, הופך אף הוא לחלק ממשטח העבודה. פעולות כגון חיתוך, קילוף, או הכנת האוכל מומלץ לבצע בישיבה, לכן חשוב שהשולחן והכיסאות יהיו יציבים, אין להשתמש בכיסאות מתקפלים או כסאות כבדים מדי שאין יכולת להזיז אותם, חשוב שיהיה מרוח מאחורי הכיסא להזיז את הכיסא לפי הצורך מבלי להיתקע בארון או בקיר.

כיום ניתן למצוא בשוק "כסאות עמידה", כסאות אלו מאפשרים לקשיש לבצע את העבודות גם על משטחים גבוהים כגון שטיפת כלים או בישול על גבי התנור. בזמן עשיית פעולות אלו הקשיש נשען על הכסא.

הכיריים במטבח צריכים לשבת בצורה יציבה, מומלץ שכיריים יהיו רחבות ככל האפשר, על מנת שהסירים לא יתנדנדו על הכיריים. יש להתקין מאתר דליפות גז וגלאי אש ועשן. ניתן להיעזר בעגלת תה, להעברת סירים חמים מהכיריים למשטח העבודה או לכיור.

במקרה שנופל אוכל לרצפה, מומלץ להרים את האוכל ולייבש את הרצפה. במקרים בהם יש קושי להתכופף הדרך הטוב ההיא להניח על האוכל שנפל מגבת ולהימנע לדרוך בקרבת המקום.

כיום ניתן למצוא מגוון מוצרים וציוד שנעשו מתוך מחשבה להקל על הקשישים. ניתן למצוא פטנטים מיוחדים כגון סכום עם ידית עבה, מאחזים מיוחדים לסירים המקלים על הרמת הסיר, שעווניות, פותחן חשמלי, מעמד לקומקום ועוד.

ניתן להקל על הקשיש בעזרת מציאת פתרונות קטנים ויעילים לדוגמה, שימוש במפה בצבע אחיד תעזור בזיהוי חפצים על השולחן. הנחת כלי הקפה, התה והסוכר על השיש לצד הקומקום ועוד.

יציאה מחוץ לבית

יציאה מחוץ לבית למטרת סידורים, לפעילות או למטרות אחרות, מהוות גם מקום למכשולים. על הקשיש לנהוג בזהירות בעת מעבר כבישים, יש לחצות במעברי חציה, לשים לב למכשולים כגון רצפות שאינן מונחות בצורה אחידה ומומלץ להיעזר במקל הליכה.

במקרים שהמעבר אינו נוח, מומלץ לחפש דרך חלופית. בימי גשם יש להיזהר מהחלקה. בעת הליכה בחושך כדאי ללכת במקומות מוארים, במקרים אחרים שאין דרך מוארת מומלץ להניח על שרוולי המעיל, התיק ומקל ההליכה מחזירי אור.

כדאי להימנע מעליה וירידה במדרגות נעות, במידה ואין ברירה, יש להניח יד על המעקה ולהניח רגל אחת על המדרגה ומיד אחריה רגל שנייה. או לבקש עזרה, אנשים תמיד ישמחו לעזור.

חדר מדרגות

היציאה מהבית מתחילה בחדר המדרגות, לרוב הם המקומות בהם יש סכנות רבות לנפילה. שטיחונים קטנים, עגלות ילדים אופניים המונחים בחדר המדרגות מהווים את המכשול העיקרי, יש להרחיקם מהמעבר. יש לדאוג לתאורה בחדר המדרגות ולהאריך את משך זמן התאורה, להתקין מתגי חשמל זוהרים, ניתן להתקין מחזירי אור גם על המעקות ולדאוג לתאורת חירום בכל קומה ובלובי הכניסה.

לוודא כי יש מעקה לאורך כל חדר המדרגות, המעקה צריך להיות מותאם לגובה מעוגל ובעל קוטר שיעניק אחיזה נוחה ועליו להיות מקובע לקיר. במקרה והמעקה פגום יש לתקנו.

יש לדאוג לתקינות המדרגות והריצוף, מדרגות שבורות או מעוגלות, ריצוף חסר או בעל בליטות עלולות לגרום לנפילה. ניתן להניח פס זוהר על תחילת המדרגות, כך שאם הופסק החשמל באמצע העלייה או הירידה במדרגות יוכל הקשיש לראות את המדרגות.

יש לדאוג לשביל גישה נוח בחצר לחדר המדרגות. במקרה שמתכוונים לצאת מהבית בזמן ששוטפים את חדר המדרגות, אם אפשר עדיף לדחות את היציאה עד גמר שטיפת חדר המדרגות. במידה ולא ניתן לדחות את היציאה מהבית יש לשים דגש רב בחדר המדרגות.

יש להתקין מתג חשמלי של חדר המדרגות בתוך הבית ולהתקין עינית, על מנת שהקשיש יוכל לראות מי דופק בדלת. יש להתקין פעמון הנשמע בכל חדרי הבית ולהשאיר מפתח נוסף אצל אחד השכנים או בן משפחה המתגורר בקרבת מקום.

דרג מאמר זה