כולסטרול

כולסטרול בגיל הזהבככל שאנו מתבגרים ומזדקנים, גופנו עובר שינויים פיזיולוגים רבים ומרובים. האיברים וכל המערכות בגופנו מתחילות לעבוד בצורה איטית יותר, נזקי השמש, נזקי המאכלים השונים שאכלנו כל חיינו שחלקם מזיקים, עישון הסיגריות, שתיית האלכוהול, הלחצים, הפחדים וכדומה משפיעים גם כן על פעילות פיזיולוגית של איברי גופנו.

כאשר אדם מגיע לגיל הזהב הוא יכול להיות במצב בריאותי וגופני טוב ואף מצוין, אך במהלך השנים, מצטברים עודפי כולסטרול ושומנים בדפנות כלי הדם ויוצרים רובד פלאק, אשר עם חלוף השנים, הולך וגדל ומתחיל לחסום בצורה חלקית תחילה ואחר כך בצורה מלאה, את המעבר התקין של דם בעורקים.

הצטברות הולכת וגדלה של רובד פלאק בדפנות כלי הדם אשר מכיל שומנים, כולסטרול ופסולת תאים, עלול לגרום למחלה הנקראת טרשת עורקים.

הגורמים להצטברות כולסטרול

למרות שרמות גבוהות של כולסטרול בדם עלולות להיות גנטיות, במקרים של רמות גבוהות בגיל הזהב, לרוב מדובר בגורמים נשלטים כגון: עישון סיגריות, צריכה מרובה של אלכוהול, חוסר פעילות גופנית וכמובן אכילת מזון המכיל רמות גבוהות של כולסטרול ושומנים, לדוגמא: מוצרי חלב המכילים מעל 5% שומן, גבינות צהובות, צ'יפס, פיצות, שוקולד, מוצרים המכילים מרגרינה,  מוצרים המכילים קמח לבן, סוכר לבן כמו: לחמים, בורקסים, קרואסונים, ממתקים, חטיפים, בשר מן החי, כל סוגי הנקניקים והנקניקיות, מאכלים המכילים שומנים תעשייתיים וכדומה.

מכיוון שבגיל הזהב גם ככה המערכות עובדות בצורה איטית יותר ולגוף לוקח זמן רב יותר להירפא, אמות גבוהות של כולסטרול ושומנים בדם, מעמידות את הקשיש בפני סכנות בריאותיות כגון: דום לב, טרשת עורקים, יתר לחץ דם, מחלות לב, התקף לב, שבץ מוחי, סוכרת מסוג 2, סרטן בלוטת הערמונית ועוד.

בגיל הזהב, מומלץ לבצע בדיקות דם ובדיקות רפואיות אחרות (לדוגמא: קולנוסקופיה, ממוגרפיה וכדומה), באופן קבוע ובכך להיות במודעות לגבי המצב הבריאותי ולטפל בהתאם בכדי למנוע סיבוכים הרי גורל.

כיצד מטפלים בכולסטרול גבוה בגיל הזהב?

באופן כללי, הטיפול ברמות גבוהות של כולסטרול ושומנים בדם אחיד לכל שכבות הגיל.

קודם כל יש צורך בשינוי תפריט התזונה והימנעות מוחלטת ממוצרים עתירי שומן וכולסטרול. מומלץ להתייעץ עם דיאטנית אשר תתאים לקשיש תפריט יומי חדש התואם את טעמו האישי. כמו כן, פעילות גופנית תעזור לזרימת דם יעילה יותר ולהקטנת רובד הפלאק שהתפתח בדפנות כלי הדם.

לפני תחילת פעילות גופנית בגיל הזהב, מומלץ להתייעץ עם הרופא מטפל בכדי לראות האם הקשיש יוכל לעמוד בפעילות גופנית ואם כן, איזה פעילות גופנית מומלצת לו. (לרוב מומלץ הליכה, הליכה נורדית, שחייה, יוגה ועוד). לפני הפעילות הגופנית, מומלץ להצטייד במד צעדים, המציג לנו את מספר הצעדים שעשינו בזמן נתון ( לפי מחקרים השאיפה היא ל-10,000 צעדים ביום).

מומלץ להוסיף לתפריט היומי יותר פירות, ירקות, מיץ עגבניות, מיץ הדרים, מיץ רימונים, אכילת מספר אגוזי מלך בכל יום, שיבולת שועל, שימוש בשמן זית, קנולה, סויה, תירס או שמן חמניות,  מזונות עשירים בסיבים, עמילן, הוספת דגנים, שימוש במוצרים מקמח מלא, אכילת שן שום אחת בכל יום ועוד.

בנוסף, ישנם קשישים אשר יצטרכו לקחת תרופות מיוחדות להורדת רמות גבוהות של כולסטרול ושומנים בדם, התרופות יינתנו במרשם רפואי בלבד ויהיה צורך במעקב קבוע, כיוון שחלק מהתרופות עלולות לגרום לתופעות לוואי לא נעימות או לאינטראקציה בין תרופתית עם תרופות אחרות אותם נוטל הקשיש.

כיום התרופות השכיחות כוללות:  תרופות מסוג סטטינים (לדוגמא: סימבאקור, סימוביל, ליפידל, ליפיטור, לובאליפ), תרופות לקשירת חומצות מרה (הנקראות sequestrants או resins), אזטרול, פיבראטים, ניאצין וכדומה.

כמו כן, ניתן להיעזר בצמחי מרפא אשר הוכחו כיעילים בהפחתת רמות כולסטרול ושומנים בדם, כגון:  תה כולסטרן, צמח השינן הרפואי, זרעי אלפלפא, קלנדולה וכדומה.

מחקר חדש, שפורסם לאחרונה טוען לקשר הדוק בין כולסטרול ודיכאון.

דרג מאמר זה