כאבי גב בגיל הזהב

כאבי גב אינם פוסחים על מרבית האנשים בימינו אנו (גם הילדים כיום סובלים מכאבי גב). ישנם גורמים אחדים לכאבי גב, כגון עבודות במקצועות פיזיים, גנטיקה, גיל, הריון ולידה וכדומה.

ככל שעולה הגיל וגוף האדם מזדקן, כך עולה גם השכיחות של כאבי הגב. אנשים רבים אשר מגיעים לקבוצת "גיל הזהב" סובלים יותר ויותר מכאבי גב ומבעיות גב אחרות.

גורמים לכאבי גב בגיל הזהב

בקרב אוכלוסיית גיל הזהב, כאבי הגב נגרמים בעיקר כתוצאה מתהליכי שחיקה של המפרקים האחוריים אשר מחברים בין החוליות או של הדיסקוסים. בדרך כלל שני התהליכים האלה מסתיימים בהיצרות של תעלת חוט השדרה. כאבי גב אשר נגרמים מהיצרות התעלה מופיעים בעיקר בעת הליכה.

ישנן נשים בגילאי הזהב (ואחוז קטן של גברים) שבגופן מתפתחת בריחת סידן-אוסטאופורוזיס, אשר גורמת להיחלשות העצמות ולשברים בחוליות עמוד השדרה, שיוצרים כאבי גב.

גורמים נוספים לכאבי גב בגיל הזהב יכולים להיות גידולי סרטן, דלקות מפרקים וזיהומים, כיווץ שרירים, תנועות חדות, תנועות לא נכונות של הגב, רכישת מזרן שינה לא איכותי, חבלות מקומיות והרמת משאות כבדים או נשיאתם ממקום למקום.

על פי רוב יופיעו כאבי הגב בחלקו התחתון, אולם יתכנו מקרים בהם יוכלו הכאבים להקרין לכל אורך הגב, דבר אשר עלול לגרום ליציבה לא נכונה או להליכה שפופה, ככל שהגוף הולך ומזדקן. כאבי גב תחתון נובעים לרוב מפריצת דיסק או משחיקת הסחוסים, כאשר הם יכולים להקרין גם לאזור הגפיים התחתונות.

אבחון כאבי הגב

כאבי גב יכולים להיות מאובחנים לרוב על ידי בדיקה ידנית של רופא אורתופד או של כירופרקט, בה בודקים את חוליות עמוד השדרה ואת מבנה האגן. בדרך כלל בדיקה כזאת מספיקה לשם אבחון סיבת הכאב.

במידה ומקור הכאב הוא בלחץ על עצב בעמוד השדרה, הדרך הטובה ביותר לאבחון הבעיה היא בדיקות הדמיה CT או MRI. אלו הן הבדיקות הטובות ביותר לצורך מציאתן של חוליות בעייתיות, אולם גם הן לא יכולות תמיד לתת תשובות.

דרך נוספת לאבחון מקור כאבי הגב היא באמצעות צילומי רנטגן או מיפוי עצמות. בדיקות אלה יכולות לחשוף עקמת, שינויים בעמוד השדרה, בעיות ברמת העצם ועוד. לאחר הבדיקות, יש להיוועץ עם כירופרקט או עם אורתופד למען התאמת הטיפול בהתאם לגיל המטופל, לחומרת המצב ולמצבו הרפואי.

טיפול בכאבי גב בגיל הזהב

דרכי הטיפול בכאבי גב נעשות כולן על ידי מגע, כאשר הגב נמצא במנוחה מקסימלית. במידה וכאבי הגב עזים, ניתן לשלב את הטיפול עם תרופות משככות כאבים, או על ידי ניתוח לטיפול בפריצות דיסק. בקרב אוכלוסיית גיל הזהב מקובל יותר לטפל בכאבי גב על ידי טיפולי מגע והתעמלות מיוחדת למען שמירה על הגב וחיזוק השרירים.

עם הטיפולים האלה נמנים פיזיותרפיה–  טיפול באמצעות מגע, שכולל שחרור שרירים ומתיחות לצורך הגדלת המרווח שבין החוליות, עיסויים, פילאטיס ופלדנקרייז. הטיפולים ניתנים בהתאם למצב הגב ולעוצמת הכאבים.

ישנו סוג נוסף של טיפול בכאבי גב בגיל הזהב שנקרא "ליברה". שיטה זו בודקת בעדינות מרבית את מצב חוליות עמוד השדרה ומטפלת בבעיות של הסתיידות החוליות, פריצות דיסק ועוד, ללא מגע מסיבי ופולשני.

בשיטת ה"ליברה" המטופל מקבל הנחיות לביצוע תנועות עדינות, בהתאם ליכולותיו ולרגישות שלו לכאב. מי שמבצע את האיזון הוא המטופל עצמו.

ה"ליברה" מטפלת בכאבים שמקורם בשלד ובעצבים. בשיטה זו מטפלים במערך שרירי היציבה של השלד והחוליות. הטיפול נעשה בעדינות מרבית ואת תוצאותיו ניתן להרגיש כמעט באופן מידי.

דרג מאמר זה