מזון רפואי

התזונה שאנחנו אוכלים משפיעה רבות על הבריאות שלנו, בכך אין ספק. אולם, במקרים מסוימים הקשר שבין שני גורמים אלה מקבל ביטוי מוחשי עוד יותר. מזון רפואי, מעצם היותו כזה, נועד לסייע במצבים רפואים מוגדרים מראש. זאת מכיוון שהמזון לא רק נועד לשמור על בריאותו של האדם, אלא גם לשפר אותה באופן משמעותי.

לא פעם, אנחנו נתקלים במושג של "מזון רפואי" מבלי להבין לחלוטין מה עומד מאחוריו. אז מהו בדיוק מזון רפואי, ובאילו מצבים יש לצרוך אותו? כל זאת ועוד בהמשך.

מזון רפואי

על מזון רפואי

מזון רפואי הוא מזון אשר מורכב בצורה ייחודית לאוכלוסיות ברמת סיכון גבוהה, בהתאם לצרכיהן הייחודיים, וזאת מתוך כוונה לטפל במצבים פתולוגיים או פיזיולוגיים. מצבים אלה כוללים מניעת תת תזונה (בעיקר אצל חולים), השלמת מרכיבים תזונתיים החסרים בגוף האדם, התאמה למערכת חיסונית שאינה מתפקדת כראוי, האצת הגדילה אצל ילדים, מצבי שיקום ועוד.

מזון מסוג זה החל להיות מפותח על ידי האדם בשנות ה-70 של המאה הקודמת, והוא פועל יוצא של המהפכה הרפואית שמאפיינת את הדור שלנו. במרוצת השנים, חל שינוי מאכילת מזון פשוט על ידי בישולו, למחקר מעמיק על כל מזון ומזון.

תחום זה, המכונה "מדעי התזונה", הופך למרכזי ביותר ברפואה של ימינו: כשיודעים את ההתנהגות הייחודית של גוף האדם ואת המרכיבים של כל מזון ומזון, ניתן למצוא ביניהם את השילוב המתאים ביותר.

אוכלוסיות שצורכות מזון רפואי

המזון הרפואי נועד לסייע למספר אוכלוסיות שונות בתכלית: האוכלוסייה הראשונה מצומצמת במיוחד, וכוללת אסטרונאוטים, שצריכים מזון עשיר על מנת להתקיים בחלל. האוכלוסיות האחרות הן מרכזיות יותר- חולים (בעיקר במחלות סרטן), קשישים, או אנשים אשר סובלים מאי אילו חוסרים תזונתיים.

הסיבה העיקרית לכך היא שתזונתם של אנשים אלה נוטה להיות לקויה, כאשר הטיפולים הרפואיים השונים (כימותרפיה, תרופות וכו') מחלישים אף הם את גוף האדם ומביאים לתופעות לוואי שונות.

על הקשר בין מצב רפואי לתזונה

בשנותיו המאוחרות של האדם, ועל אחת כמה וכמה כאשר הוא חולה במחלה כרוני, האכילה הופכת למשימה שאינה פשוטה כלל. טיפולי הקרנות, למשל, גורמים ליובש ולפצעים בלוע ובוושט ומביאים לחוסר תחושה לגבי טעם האוכל. ניתוחים מכל סוג משנים את מאזן המלחים והויטמינים בגוף האדם, ומצריכים אף הם תזונה שונה.

הגורם האחרון אליו נתייחס הוא מנטלי במהותו. גיל הזהב מלווה לא פעם במשברים נפשיים. החששות מפני המוות  או החשש מפני אובדן בן זוג הופכים למוחשיים יותר ויותר, הבדידות גוברת ויחד איתם גם דיכאון. כל אלה מוצאים את ביטויים לא פעם בצלחתו של הקשיש, אשר נותרת מלאה עקב חוסר החשק מהחיים במכלול.

אילו מזונות רפואיים קיימים כיום?

יש להבין כי מזון רפואי הוא מונח רחב בהחלט, וכולל שורה ארוכה של מזונות. הנפוץ ביותר הוא תוסף המזון אנשור, אשר עתיר בקלוריות ומסייע לאוכלוסיות הזקוקות לכמויות לא שגרתיות של אנרגיה. מזון מסוג זה מכיל בתוכו את כל אבות המזון (גם פוליקוז ופולימור פועלים בדרך דומה).

תוצרי מזון רפואי אחרים עשירים בפחמימות, חלבונים או שומנים (סקנדי שייק, לקטייד ועוד), בעוד אחרים כוללים פורמולה חלקית או ייעודית למצבים רפואיים ספציפיים.

צורות שונות של מזון רפואי

את המזון הרפואי ניתן לצרוך במספר דרכים. האפשרות הראשונה היא הפיכתו לנוזלי. שתייתו, במקרה זה, נעשית לרוב באמצעות פחית מיוחדת.

מזון רפואי עשוי להופיע גם בצורה של אבקה, אשר ניתנת למהילה במים, בחלב או בכל נוזל אחר. אנשים הסובלים מבעיות בליעה יכולים לצרוך את המזון בצורה של פודינג.

בכל אחד מהמקרים, ההתאמה נעשית על ידי רופא או תזונאי קליני מוסמך, אשר עוקב באופן אישי אחר כל מטופל אשר צורך מזון מסוג זה

דרג מאמר זה