קפה מונע אלצהיימר ודמנציה

מחלת האלצהיימר היא מחלה ניוונית מתקדמת של מערכת העצבים המרכזית. כיום אין לנו דרך לעצור את התקדמות המחלה ואין ביכולתה של הרפואה לחזות מי עתיד לחלות באלצהיימר בעתיד. מחלת האלצהיימר גורמת בסופו של דבר למוות.

מזה שנים נעשים ברחבי העולם מחקרים רבים בניסיון להבין טוב יותר את מנגנון המחלה ובהתאם לכך לנסות למצוא תרופה. במקביל, מחקרים רבים מתנהלים במטרה לנסות ולהבין מה גורם לאנשים מסוימים לפתח אלצהיימרולאחרים לא. המחקרים הנ"ל מתמקדים גם בניסיונות למציאת דרכים למנוע התפתחות של אלצהיימר. אחד מהמחקרים הנ"ל בודק את יכולתו של הקפה למנוע התפתחות של אלצהיימר ודמנציה.

מהי מחלת אלצהיימר?

המאפיין העיקרי של מחלת האלצהיימר היא ירידה בתפקודים קוגניטיביים (הקשורים למוח ולהכרה). הירידה הראשונית היא בדרך כלל בתפקודי זיכרון. בהמשך נפגעים גם תפקודי חשיבה, הסקת מסקנות ותפקודים של שרירים מוטוריים שמביאים את החולה לנכות ואי שליטה על סוגרים. בשלביה הסופיים של המחלה הקשה, החולה מרותק למיטתו ללא יכולת לתקשר עם הסביבה או לטפל בעצמו.

המחלה נגרמת כתוצאה ממוות של תאי עצב במוח והתפוררות שלהם. שינוי נוסף שאפשר לראות במוחם של חולי האלצהיימר הוא שקיעה של גופים המכונים "גופי עמילואיד". המחלה פוגעת בנשים בשכיחות גבוהה מגברים ונעשית נפוצה יותר ככל שהגיל עולה. יש למחלה מרכיב תורשתי מסוים, והסיכוי לחלות בה מושפע מאורח החיים שמנהל האדם ומרמת ההשכלה שרכש לעצמו.

הקשר בין קפה, אלצהיימר ודמנציה

מחקרים אפידמיולוגים רבים שבוצעו גילו כי אנשים הצורכים קפה באופן יומיומי נוטים לחלות פחות באלצהיימר ודמנציה, מאשר אנשים שאינם שותים קפה כלל. עובדה זו הובילה קבוצת חוקרים לערוך מחקר פרוספקטיבי בו הם עקבו אחרי קבוצה של גברים מבוגרים ממספר מדינות במשך 10 שנים. במהלך מעקב הנבדקים נמדדה כמות הקפה שהגברים נהגו לשתות מידי יום.

בתום המחקר התברר כי לגברים ששתו קפה הייתה ירידה קוגניטיבית קטנה בצורה משמעותית מאשר לקבוצת הגברים שלא שתתה קפה. הירידה הקלה ביותר בתפקודים הקוגניטיביים הייתה בקרב קבוצת הגברים ששתתה 3 כוסות קפה ביום.

מחקר אחר שנערך בפלורידה ופורסם במגזין האמריקאי למחלת האלצהיימר בשנת 2010, הדגים את ההשפעה של קפה על אלצהיימר ותפקודים קוגניטיביים בעכברים. העכברים חולקו לשתי קבוצות- האחת של עכברים צעירים ובריאים והשנייה של עברים שהונדסו כך שהיו חולים באלצהיימר.

שתי הקבוצות קיבלו למי השתייה שלהם תוספת של קפאין, השווה ערך לכמות הנמצאת בחמש כוסות קפה. העכברים עברו מבחנים שנועדו לאמוד את התפקודים הקוגניטיביים ותפקודי הזיכרון שלהם. בנוסף, נבדקה רמת חלבון העמילואיד במוחם של העכברים בכדי לתת אומדן על התפתחות או החמרה של אלצהיימר.

בהשוואה בין העכברים הבריאים שקיבלו קפאין לבין עכברים בריאים שלא קיבלו תוספת קפאין, ניתן היה לראות כי היכולות הקוגניטיביות של "עכברי הקפאין" הן טובות יותר, וכן רמות החלבון עמילואיד במוחם של העכברים היו נמוכות יותר.

בקבוצת העכברים חולי האלצהיימר, ראו החוקרים כי הקפאין גרם לירידה של כמות העמילואיד במוח שלהם, ובנוסף הביצועים שלהם במבחנים קוגניטיביים ומבחני זיכרון היו טובים יותר מאשר של עכברים חולי אלצהיימר שלא קיבלו קפאין.

מה יש בו, בקפה?

ראשית יש לציין כי כל המחקרים הנ"ל הוכיחו כי החומר בקפה שמשפר את תפקוד החולים ומפחית את הסיכון לחלות באלצהיימר הוא הקפאין. שתייה של קפה ללא קפאין לא הביאה לאותן תוצאות. הקפאין גורם לחסימה של קולטנים מסוימים בשם קולטני אדנוזין. כשחסימה כזו מתרחשת במוח היא משפרת ומגבירה את זרימת הדם לתאי המוח, ובכך עוזרת לירידה בייצור של החומר עמילואיד ברקמת המוח.

לסיכום ניתן לומר כי המחקרים אכן הצליחו להוכיח כי צריכה מתונה ויומיומית של קפה יכולה להפחית את הסיכוי העתידי לחלות באלצהיימר, וכן עשויה לשפר סימפטומים של אלצהיימר אצל אנשים שכבר חלו.

דרג מאמר זה