מכשירי שמיעה

ירידת שמיעה גורמת לפגיעה באיכות החיים שלנו, הצורך לבקש מהדובר לחזור על דבריו כל משפט שני, דיבור הנשמע כמלל בלי יכולת להפריד בין המילים, רעשי רקע המפריעים לנהל שיחה ועוד. הירידה בשמיעה מביאה אותנו רבות לוותר על שיחה עם האנשים הקרובים אלינו, הימנעות מללכת להצגות או הרצאות ולהגברת הקול ברדיו או בטלוויזיה.
ליקויי שמיעה היא תופעה שכיחה בקרב בני גיל הזהב. אחד מכל שלושה אנשים מעל גיל 65 סובלים מירידת בשמיעה.

השמיעה

האוזן בנויה משלושה חלקים האפרכסת, האוזן התיכונה והאוזן הפנימית . תפקיד האפרכסת לכוון את גל הקול לתוך תעלת השמע לכוון עור התוף, הנמצא בקצה צינור השמע . מעברו השני של עור התוך נמצאת האוזן התיכונה. גל הקול עובר דרך עור התוף לאוזן התיכונה המתפקדת כמעין מגבר באמצעות שלוש עצמות קטנטנות, הפטיש המחובר לקרום התוף, בעקבות גל הקול הגורם להזזה של העצם הסדן והוא גורם לתזוזה של הארכובה – העצם השלישית. התנודות עוברת דרך החלון הסגלגל שהוא הכניסה לאוזן הפנימית הבנויה בצורת שבלול, בה נמצא איבר קורטי שהוא איבר השמיעה. באיבר זה נמצאים תאי העצב היוצרים את עצב השמיעה. התנודות עוברות אל הנוזל המקיף את איבר השמיעה התנודה של הנוזל גורמים לשינוי במטען החשמלי של תאי העצב המביאים לגירוי עצב השמיעה והעברת הגירוי אל המוח.

ירידה בשמיעה

ירידה בשמיעה יכולה להיגרם מסיבות גנטיות או נרכשות. במידה ויש ירידה בשמיעה, יש להיבדק על ידי רופא אף אוזן גרון. לרוב הרופא ישלח לבדיקת שמיעה. הבדיקה מאפשרת לקבוע אם יש צורך בעזרי שמיעה (מכשירי שמיעה). במידה ויש צורך במכשיר שמיעה יש להיוועץ עם קלינאית תקשורתלהתאמת המכשיר.

סוגי מכשירי שמיעה

קיימים מוצריםרבים ליקויי שמיעה – מכשיר שמיעה מאפשר יכולת שמיעה טובה (להרחבה בנושא: מכשיר שמיעה). הוא מגביר את עוצמת הקול. מכשיר השמיעה קולט את הצלילים באמצעות מיקרופון הנמצא במכשיר, מגביר אותם ומעביר אותם אל האוזן הפנימית באמצעות ויברטור, אלקטרודה או רמקול. השוני בין מכשירי השמיעה הוא בגודל, באיכות המכשיר, בסוג המכשיר וברמת ההגברה.

ניתן למצוא סוגים שונים של מכשירי שמיעה, האנלוגיים הם הפשוטים יותר, המעביר קולות ללא עיבודם. המכשיר הדיגיטלי מעבד את הקולות, מגביר את קולות הדיבור ומפחית את רעשי הרקע. עיבוד הקולות נעשה על ידי מחשב זעיר הנמצא במכשיר.

בחירת סוג מכשיר השמיעה המתאים תלוי בגורמים שונים:

ירידת השמיעה– מכשיר מאחורי האוזן מתאים למצבים בהם יש ירידה חמורה בשמיעה, לעומת מכשיר תוך אוזני המתאים לירידה קלה עד בנונית בשמיעה.

סבילות המשתמש– מכשיר השמיעה מותאם לקשיים הנלווים בירידת השמיעה כגון עוצמת קול חזקה או סבילות לרעשי רקע.

תפעול המכשיר– מכשיר מותאם ליכולת המשתמש המוטורית של המשתמש בהוצאת והכנסת המכשיר, החלפת בטרייה וכיוון המכשיר.

מצב רפואי של האוזן– התאמת המכשיר בהתאם לדלקות באוזניים או הפרשות מהאוזן היכולות לגרום לסתימת המכשיר.

הוספת מצב T – חלק מהמכשירים יש אפשרות להוספת מצב T . תוספת זו מאפשרת נטרול רעשי רקע ומאפשרת להאזנה לטלפון עם מכשיר השמיעה.

תהליך בחירת מכשיר שמיעה

השיקול העיקרי בעת בדיקת מכשיר שמיעה הוא בחירת מכשיר שיאפשר שמיעה טובה והבנה של הדיבור, גם אם מדובר במכשיר גדול שאינו נראה אסתטי על האוזן. חובה לבחור מכשיר שמיעה המתאים לתפקודו של המשתמש, ישנם מכשירים המצריכים מהמשתמש יכולת מטורית עדינה לדוגמה הוצאת והכנסה של בטרייה. יש לבדוק שהאוזנייה יושבת טוב על האוזן אינה מתנדנדת או יוצאת מהאוזן.

בחרו מכון המאפשר להתנסות עם כמה מכשירי שמיעה לפני הקנייה. תקופת ניסיון בין חודש לחודשים תאפשר לכם לבדוק את נוחות המכשיר על האוזן, שיפור השמיעה ויכולת התפעול של המכשיר וכו'. בדקו אם תקופת הניסיון מאפשרת לבדוק כמה מכשירים.

הסתגלות למכשיר השמיעה היא הדרגתית. תחילה הכיוון ראשוני יהיה חלש ובהמשך ניתן יהיה להגביר את המכשיר לפי הצורך. חשוב תחילה להסתגל אל המכשיר במידה והמכשיר גורם לאי נוחות או כאב ניתן לגשת למכון ולהתאים את המכשיר שנית.

 

מומלץ ללכת איתו כמה שיותר, להשתמש בו במצבי האזנה השונים בשיחה בסביבה רועשת, בהרצאה או מול הטלוויזיה. במהלך תקופה זו ניתן לכוון את המכשיר עד לשמיעה האופטימאלית למשתמש. בעת הקניה חשוב לבדוק מהי תקופת האחריות, מה כלול באחריות מהי המדיניות לגבי שרות התיקונים. קניית המכשיר בקרבת הבית תקל על חזרה למכון במידה של תחזוק המכשיר או תיקונו.

חשוב לזכור שגם עם הסתייעות במכשיר, השמיעה אינה חוזרת להיות שמיעה של אדם ששמיעתו תקינה. מכשירי השמיעה אינם מנטרלים את רעשי הרקע בצורה אבסולוטית, במקומות בהם יש רעשי רקע או שהדובר אינו קרוב מספיק עדין יהיה קושי לשמוע. חשוב לאפשר תנאי האזנה נוחים כגון מקומות שקטים, נטרול רעש והאטת קצב הדיבור.

 

בתחילת שנת 2011 נכנסו מכשירי השמיעה לסל התרופות, מה שמקנה ללקויי השמיעה מכשיר שמיעה כמעט בחינם. קופות החולים משתתפות במימון מכשיר השמיעה, דבר שמקל על מצבם הכלכלי של הקשישים. להרחבה: מכשיר שמיעה בחינם לקשישים.

לקריאה נוספת על ההטבות שבסל התרופות: סל התרופות 2011 – זכאות למכשירי שמיעה

 

אולי יעניין אותך גם:

טלפון חכם המותאם לבני הגיל השלישי – כי הקדמה לא שייכת לצעירים בלבד

 

דרג מאמר זה