בית אבות לתשושי נפש

בשנים האחרונות תחום בתי האבות הפך לשוק רווי ותחרותי. היתרון של המצב הזה הוא המגוון העצום של בתי אבות ובתי דיור מוגן העומדים לרשות קשיש המחפש פתרון מגורים. בין המוסדות השונים ניתן למצוא גם בתי אבות מיוחדים לתשושי נפש, או מחלקות לתשושי נפש בתוך בתי אבות קיימים.

סוגים שונים של בתי אבות

בית דיור מוגן אינו בית אבות – דיור מוגן מיועד למבוגרים עצמאים לחלוטין שאינם זקוקים כלל לעזרה. קיימים סוגים שונים של בתי אבות – החל מבית אבות לעצמאים ולתשושים, בית אבות סיעודי, מחלקות מיוחדות לחולים תשושי נפש, סיעודי מורכב, שיקום ועוד.

בית אבות לתשושי נפש הוא בית אבות שבו חיים חולי אלצהיימר ומחלות דמנטיות אחרות. תשושי נפש מוגדרים ע" מומחים לפסיכיאטריה או פסיכוגריאטריה באמצעות אבחונים פסיכולוגיים מסויימים.

בית אבות לתשושי נפש הוא ייחודי לחולים דמנטיים, אשר סובלים מירידה ביכולת התפקוד המוחי, כולל הזכרון, ההתמצאות, הזיהוי ועוד. זאת בניגוד לבתי אבות סיעודיים או מחלקות סיעודיות, שבהן מתגוררים גם קשישים שנמצאים במצב סיעודי בשל מחלה או נכות פיזית.

בבתי אבות סיעודיים ניתן למצוא גם תשושי נפש אשר נמצאים בכסא גלגלים. בתי אבות משולבים הם בתי אבות גדולים, שבהן ישנן מחלקות נפרדות לעצמאיים, תשושי נפש, סיעודיים ועוד.

מה ייחודו של בית אבות לתשושי נפש?

בית אבות לתשושי נפש מכיל שירותים סיעודיים, רפואיים ואחרים: כל השירותים הסיעודיים הנדרשים כמו השגחה 24 שעות, מתן תרופות וסיוע בביצוע המשימות היומיומיות כמו רחצה, לבוש והאכלה.

  • רופא זמין, לרוב 24 שעות ביממה.
  • שרותי משק בית- בישול, כביסה, ניקיון.
  • פעילויות חברתיות- המותאמות למצב של החולים הדמנטיים.
  • פעילויות פרא- רפואיות- ריפוי בעיסוק, טיפול באמנויות, פיזיותרפיה וכו'.

היתרון של בית אבות לתשושי נפש הוא הימצאות כל השירותים הרפואיים, הסיעודיים והחברתיים תחת קורת גג אחת, תוך התאמה מירבית לצרכים של הדיירים. בתוך בית אבות לחולי אלצהיימר ישנה השגחה מסביב לשעון.

הקשישים לא יכולים לצאת לבדם מבית האבות, כיוון שרובם סובלים מבעיית התמצאות ועלולים ללכת לאיבוד. ישנו פיקוח של משרד הבריאות על רמת השירותים הרפואיים והפרא רפואיים, ישנו ליווי של עובדת סוציאלית, הדרכה תעסוקתית ועוד.

יש לציין שהמוסד המתאים לקשיש אשר הוא גם תשוש נפש וגם סיעודי מרותק לכסא גלגלים הוא בית אבות סיעודי או מחלקת תשושי נפש סיעודיים.

איך בוחרים בית אבות מתאים?

בגלל המבחר הגדול שקיים היום, אפשר ורצוי לבדוק היטב לפני שנרשמים לבית אבות. כדאי לבוא לבקר במקום כדי להתרשם מהמקום. בביקור זה כדאי לבדוק קודם כל שלבית האבות ישנו רשיון מטעם משרד הבריאות. קריטריונים נוספים:

  • מיקום – האם בית האבות נמצא קרוב לבני המשפחה?
  • צוות – האם הצוות אדיב? מהי רמת ההשגחה? כמה רופאים ואחיות יש על כל דייר? מהי מיומנותם?
  • פעילויות – אילו פעילויות פרא- רפואיות מתקיימות במקום? איזה חוגים ופעילויות חברתיות?
  • חברה – האם אוכלוסיית הדיירים היא ברמה תפקודית דומה לזו של הקשיש? האם הם מדברים עברית או שפות אחרות?
  • איכות חיים – האם החדרים נקיים ומתאימים מבחינת גודל וציוד? כמה דיירים גרים בכל חדר? האם ישנה חצר? מה גודל המקום? האם השירותים והמקלחות נמצאים בתוך החדר או משותפים? מהי רמת הניקיון באזורים המשותפים כמו חצר וחדר אוכל?

כמובן שלכל קשיש ישנם הקריטריונים החשובים עבורו, למשל רמת הכשרות, הימצאות של בית כנסת במקום, פעילויות מסוימות, זמני הביקור של המשפחות ודברים נוספים שעקרוניים לכל אחד ואחד בהתאם לאורח חייו.

אמנם המעבר לבית אבות כרוך בשינוי ובהסתגלות שאינה תמיד קלה, אך כדאי למצוא מקום שעונה על מספר הצרכים הרב ביותר ויכול לשמש תחליף טוב לבית

 

3.5/5 - (4 votes)